Start | Rock | Pop | Metal | Punk | Sök | Band/Artister | Tävling
Live | Skiva | Artikel | Intervju

Täpp till, lägg ner, slå till

Debatten rasar, precis som intresset


Foto: www.pipeline.y.se  

När jag växte upp i Timrå var Pipeline hett. Knökfulla konserter, inställd spelning med Nirvana och alla ville spela där. Det var regionens scen.

Hur är det idag då? Högst osäkert kan man väl konstatera. Ekonomin för stadens kulturella stolthet har varit högst instabil och är väl så vitt jag vet fortfarande inte direkt i topp. Det gick till och med så långt att lokalen visades för andra potentiella hyresgäster!

Inte blev det bättre av att föreningen gav sig in i högst tvivelaktiga relationer med högst tvivelaktiga artister i staden. Säga vad man vill, men fel gjordes det.

Men, det är ju inte det jag tänkte lägga in en åsikt om. Sundsvalls två dagstidningar (ägda av samma företag så klart) har varsin nöjesredaktör. För en gångs skull har vi fått oss en liten debatt (direktiv uppifrån? politiska killarna har ju haft meningsutbyten) och rockpalatset Pipeline blev ämnet.

Ena parten säger "lägg ner skiten, det har ju blivit ungdomsgård" och den andra "so what? ett steg i rätt riktning", på ett ungefär.

Som det oberoende alternativet i staden(!) måste jag självklart ha en åsikt. Vilket jag redan hade. Så praktiskt. Fast, ärligt talat: jag har haft en åsikt om detta i flera år. Den är väldigt enkel och den har en lösning som kan vara precis lika enkel: släpp in fler människor och fler föreningar i lokalerna. Jag tänker ge exempel för att stöda denna åsikt samt motivera:

Uffes Källare i Växjö är ett lysande exempel på när det blir rätt. Helt utan pretantioner släpper lokalens ägare (Uffe så klart) in vem som helst att arrangera spelningar. Ett par hårdrockstjejer körde ett gig på fredagen och ett gäng punkslynglar på lördagen, ett inte alls ovanligt scenario när jag bodde i staden. En CRAPPY lokal, men den fanns och den var tillgänglig mot en modest del av intäkterna. Alla visste var den låg och alla gick dit. Alla spelade där. The Ark och en massa andra som gick vidare ställde sig i källaren och svettades. Trots Växjö stads fina lokaler och större arrangörsföreningars slit att göra stora fina spelningar, så var det Uffes man snackade om.

Ett exempel på hur det känns att arrangera på Pipeline som helt utomstående fick jag för ett par år sedan när jag genom mitt arbete skulle köra ett gig. Med en verksamhet som knappt går runt hade jag bestämt mig för att köra en spelning med 3 lokala band plus ett från Gävle. För detta begärs en avgift som i princip fick mig att lägga ner planerna. Som tur var hade jag en god samarbetspartner i nu mer nedlagda Underground, så jag fick till det till slut. Men från Pipelines håll var attityden mer "strunta i det, det blir ju mer jobb för oss annars". Det var jobbigt att få ett arrangemang, där man ju slapp boka band och hela den biten. Borde det inte vara tvärt om? Borde det inte snarare tackas?

Jag är inte bitter.

Alltså, Pipeline. Sluta vara så himla insnöade. Jag tror att det blir bättre och bättre, det känns så utifrån. Jag hopas att det fortsätter på den vägen och att den sittande styrelsen ser problemen som föreligger även i den egna organisationen.

Bli ännu öppnare! Historierna är många om arrangörer, entusiastiska ungdomar som gått hem utan stöd eller hjälp att köra spelningar. Hjälp dom istället! Välkomna med öppna armar! Lokalerna är grymma, utnyttja!

Vinn tillbaka publikens hjärtan genom lite smartare spelningar. Rätt lokala band i rätt kombination. Få tillbaka traditionen och viljan att gå till Pipeline, oavsett vilka som lirar. Det måste vara kul att gå dit.

Det ska vara kultur att gå på Pipeline.

Av: Fredrik Thimeradh
2006-10-06

Alla artiklar

2006-04-07 - Sundsvall sover,...
2006-02-19 - Sundsvall sover
Annonser