Start | Rock | Pop | Metal | Punk | Sök | Band/Artister | Tävling
Live | Skiva | Artikel | Intervju

Härefestivalen

Sommarens sista suck

En av sommarens allra sista festivaler går av stapeln 31/8-2/9 i Indal. Byggandes vidare på förra årets succé hoppas man locka folk av alla åldrar till en folkfest med ett utbud som innehåller något för alla.

Häreborgsfestivalen arrangeras av Melin Event, tillsammans med Indals Musikforum. IMF är något av grunden till festivalen, det är där eldsjälen Håkan Alfredsson vecka ut och vecka in inspireras av bygdens ungdomars musicerande. En arena dedikerad till musikglädje, där alla Indals musikintresserade är välkomna att repa utan kostnad. Det enda som i dagens läge krävs är medlemkort på ungdomsgården. Ekonomiskt går det runt med stöd från kommun, näringsliv, Studiefrämjandet och Häreborg.

Indals Musikforum startades i eftersvallningarna av en tragisk bussolycka där skolbarn från orten förolyckades. Med stöd från Konungens fond skulle något skapas för ungdomar och vilken fritidssysselsättning är väl bättre än att spela i band?

Efter att ha deltagit på ett flertal arrangemang och dessutom hållt i egna kändes det till slut som att nästa steg måste bli att arrangera en festival. Idéen föddes och Håkan fick stöd från såväl näringsliv, kommun, Studiefrämjandet och EU. Speciellt pengarna från EU gjorde nytta, då det var målrelaterade medel för att skapa något som kunde svetsa samman bygden. Dessa medel gick till att planera och marknadsföra festivalen. Härefestivalen syntes i annonser och media så att ingen kan missat att det var något på gång ute i Indal (ca 2 mil utanför Sundsvall).

Första året var Häreborgs Byggnadsförening huvudman för festivalen, något man valde att tacka nej till denna gång. Detta till Alfredssons stora besvikelse. Som tur var hade man första året samverkat med Melin Event kring marknadsföring och där fanns ett stort intresse för vidare samarbete. Således blev det en ny huvudman, men samma personer som drar de tyngsta lassen.

3000 besökare räknades in första året. Ett resultat som gladde arrangörerna och gav den inspiration som behövds för att våga lägga ner all kraft, tid och energi som är nödvändigt för att genomföra festivalen. Den lokala förankringen som eftersträvades föll väl ut och Indalsborna tillsammans med näringslivet har visat ett stort intresse för en fortsättning.

Årets artistfält innehåller, förutom Indals Musikforum som deltar med ett flertal band, Mats Ronander, Small Town Pimps, Magnum Bonum och ett par högklassiga partyband. Men låt er inte luras av detta, Härefestivalen är inte en musikfestival! Det är så mycket mer?

?auktionsrunda, veteranbilar, marknad och underhållning för de minsta finns även det med på programmet. Självklart finns såväl mat- som öltält. Som Håkan säger ?det är ingen riktig festival utan mat? och det breda startfältet är självklart medvetet. Arrangörerna hoppas locka alla, gammal som ung. Så vem du än är: väl mött i Indal 31/8-2/9!

Av: Fredrik Thimeradh
2007-08-23

Alla artiklar

2006-02-12 - Sounds of Sundsv...
2006-01-20 - Urkult 2005
Annonser